Innax, Energizing the Future

''Dankzij Meraki heeft INNAX netwerkproblemen razendsnel opgelost.''

Vanuit het hoofdkantoor in Veenendaal helpt INNAX organisaties bij het verduurzamen van (kantoor)panden, met als missie deze zodanig te verduurzamen dat ze zelfvoorzienend worden qua energie. Hierbij worden verschillende softwareprogramma’s gebruikt om het energieverbruik te kunnen meten. Deze data maakt INNAX vervolgens inzichtelijk voor klanten en op basis daarvan kan heel gericht advies worden gegeven over mogelijke kostenbesparingen en een lagere CO2-uitstoot.

Een betrouwbaar en inzichtelijk netwerk

Doordat de business van INNAX in grote mate afhankelijk is van de internet- verbindingen met externe locaties, is de behoefte aan een betrouwbaar en inzichtelijk netwerk groot. IT-consultant bij i4PROJECTS Wilco van Bruksvoort, werkte zelf twaalf jaar bij INNAX als systeembeheerder en dacht meteen aan zijn oude werkgever toen de service provider besloot Cisco Meraki aan te gaan bieden.

Van Bruksvoort nam zijn laptop mee en gaf zijn oud-collega en huidig IT verantwoordelijke bij INNAX René Kosterman, een live demo van het Meraki dashboard. “Ik logde in op onze omgeving en liet hem de overzichtsweergave zien, waarin je precies kunt zien hoeveel data er is verbruikt en waar het dataverkeer precies uit bestaat. René reageerde enorm enthousiast. Zoveel mooie inzichten in één overzichtelijk dashboard had hij nooit eerder gezien.”

Meer inzicht dankzij het Meraki dashboard

Het Meraki dashboard opende een nieuwe wereld voor de IT-beheerder van INNAX. Van Bruksvoort: “Ik zei tegen René: als je traag internet hebt, kun je heel makkelijk je glasvezel abonnement ophogen. Dan lijkt het probleem opgelost, maar dat is het natuurlijk niet. Met Meraki zie je precies waar de vertraging vandaan komt en welk percentage van het dataverkeer bijvoorbeeld bestaat uit YouTube en Facebook. Met één druk op de knop zet je kanalen dicht of verlaag je de beschikbare bandbreedte voor dit verkeer. Zo bespaar je jezelf kostbare bandbreedte en blijkt dat het helemaal niet nodig is om elke maand extra geld uit te geven aan je internetabonnement.”

“Met Meraki zie je precies waar de vertraging vandaan komt en welk percentage van het dataverkeer bijvoorbeeld bestaat uit YouTube en Facebook.”

 

Maandelijkse financiering via Cisco

Kosterman was om. Zeker toen i4PROJECTS in samenwerking met Cisco Capital Financing een aantrekkelijke maandelijkse financiering kon aanbieden. Hierdoor kunnen eindklanten zoals INNAX, Meraki-apparatuur renteloos leasen voor een periode van vijf jaar. “Op deze manier kunnen we INNAX alle hardware van Meraki, de licenties voor vijf jaar, volledige installatie, configuratie en een stukje beheer aanbieden voor een vast bedrag per maand”, legt Van Bruksvoort uit. “Daar worden veel bedrijven heel blij van.”

Enkele weken na het eerste contact begonnen Van Bruksvoort en zijn collega’s al met het plaatsen van de eerste access points. Na het doen van de benodigde WiFi-dekkingsmeting, werden alle access points in één dag opgehangen. “Dat gaat heel snel”, vertelt Van Bruksvoort. “Nog voordat de access points worden geleverd ontvang je een ordernummer. Daarmee kun je direct een nieuwe organisatie aanmaken in het dashboard en alle devices toevoegen en gebruiksklaar maken. Als ze eenmaal zijn geleverd, is het een kwestie van ophangen en ze werken.”

”Zoveel mooie inzichten in één overzichtelijk dashboard had ik nog nooit eerder gezien.”

René Kosterman

IT-manager bij Innax

Meraki Full stack

Door de indrukwekkende eerste resultaten en het feit dat de accesspoints en switches sowieso aan vervanging toe waren, besloot INNAX – behoudens de IP-camera’s – te kiezen voor de full stack van Cisco Meraki, inclusief MX Security appliances.

De wens om ook MX-apparaten te plaatsen, kwam met name door Meraki’s Auto VPN-functie, die het mogelijk maakt om voordelige en stabiele VPN-verbindingen te maken met externe locaties. In het geval van INNAX zijn dit meerdere WKO-installaties die ze door het hele land bij hun klanten hebben draaien.

Traditioneel dien je een VPN tussen 2 locaties nauwkeurig te programmeren op IP-adressen. Als je een 4G verbinding hebt zonder vast IP-adres, kan het een behoorlijke uitdaging zijn om een goede VPN-verbinding te realiseren. Van Bruksvoort: “Maar Auto VPN van Meraki zorgt ervoor dat MX-apparaten altijd met elkaar verbonden zijn, doordat Meraki een stabiele cloud verbinding garandeert. En doordat de Meraki Cloud onder elke internetverbinding een connectie kan maken, kan INNAX ook nog eens overstappen op een veel goedkoper internet- abonnement.”

“Auto VPN van Meraki zorgt ervoor dat MX-apparaten altijd met elkaar verbonden zijn, doordat Meraki een stabiele cloud verbinding garandeert.”

Op dit moment is i4PROJECTS bezig met het optimaliseren van alle MX-apparaten. Later dit jaar zal Meraki’s Systems Manager (Mobile Device Management) nog worden geïmplementeerd.

Extra veiligheid in het netwerk

Over het resultaat bij INNAX kan Wilco van Bruksvoort niet anders dan heel tevreden zijn. “De performance van het WiFi-netwerk is uitstekend. En bovendien heeft INNAX nu volledig inzicht in wat er op het netwerk gebeurt en dat geeft de IT-afdeling veel zelfvertrouwen. Tijdens de Olympische Spelen bijvoorbeeld zag je de servers van Ziggo Horizon enorm naar boven pieken. Dan schiet je niet in paniek, maar weet je meteen dat iedereen even kijkt hoe onze sporters het doen.”

Naast inzicht biedt INNAX behalve zelfvertrouwen ook veel extra veiligheid. Als er iets niet deugt, zit je er bovenop. Zo zagen ze recent dat een medewerker het netwerk gebruikte voor hele andere doeleinden. “Bij de topverbruikers stond er steeds het IP-adres van een laptop tussen, die veel data uploadde naar een bepaalde uploaddienst. Voorheen waren ze hier nooit achter gekomen, maar nu konden we INNAX er heel snel op wijzen, zodat zij met die medewerker in gesprek konden om te vragen wat hij precies aan het doen was.”

Voor i4PROJECTS een mooie gelegenheid om hun meerwaarde in praktijk te brengen. “Wij stappen af van dat wij de ‘zware technische jongens’ zijn”, besluit van Bruksvoort. Cisco Meraki maakt IT eenvoudig en overzichtelijk. Alle configuraties zijn letterlijk in enkele klikken geregeld, waardoor wij partners zoals INNAX proactief kunnen ondersteunen. In die adviserende en ontzorgende rol kunnen wij uitblinken.”