Firewall

Firewall

De poortwachter tussen jou en de grote boze digitale wereld

Een firewall is een beschermende barrière tussen jouw computer en andere computers waar je mee in verbinding staat. Je bent met je pc zichtbaar voor de buitenwereld, want ander zou je geen enkele website kunnen laden. Je bent zichtbaar door een poort. Dit is een in en uitgang van je computer die voor een specifiek doel ter beschikking is gesteld. Iedere computer heeft heel veel van deze poorten, met ieder een eigen nummer. Poort 80 is meestal gebruikt voor internet-browsen en poort 110 en poort 25 voor in en uitgaande mail. Deze poorten staan open voor deze service. Maar wanneer je niet internet of mailt blijven deze poorten openstaan. Een Firewall sluit deze poorten als er geen gebruik van gemaakt wordt.

Wat gebeurt er zonder Firewall?

Zonder Firewall laat je dus letterlijk de poort open staan voor indringers. Wanneer je een schone Windows installatie hebt gedaan en aansluit op het internet zonder firewall zal binnen enkele minuten de computer worden aangevallen. Via de openstaande poorten zullen aanvallen gedaan worden, je wordt bestookt met bijvoorbeeld pop-up berichten. Zonder dat je er ergen in hebt zullen Trojans, virussen en wormen in het geheugen worden geladen; spyware en malware worden in je browser verstopt. Binnen anderhalf uur is je computer onbruikbaar.

Aan de slag met uw Security?

Wilt u een volledig plan voor de beveiliging van uw ICT-omgeving opstellen? We kunnen u begeleiden van begin tot uitvoering. Start nu met een vrijblijvend oriënterend gesprek met een van onze security consultants. We komen graag bij u langs 

Afspraak inplannen

Niels.png

Hoe biedt een firewall bescherming

De meeste standaard geïnstalleerde firewalls, zoals die van Windows, waarschuwen voor ongewenst inkomend verkeer en verdachte verbindingen. Iedere aanvraag om toegang tot de pc zal eerst langs de firewall moeten. De firewall herkent een aanval op basis van regels en wetten die jij de firewall oplegt en leidt de aanval vervolgens af. Daarnaast geeft hij een waarschuwing dat er een aanval heeft plaats gevonden. Deze melding ontvangen wij op de supportafdeling als je gebruik maakt van het i4FIREWALL pakket en zorgen dat mogelijke schade herstelt wordt. 

Cybercriminelen doen er alles aan om door de firewall te komen. Ze ontwikkelen telkens weer nieuwe methodes om door de beveiliging te glippen. Hierdoor ontstaat een kat-en-muis-spel tussen aanvaller en verdediger. Daarom is het van groot belang om altijd te zijn voorzien van de laatste update van je firewall. Binnen de dienstverlening van i4FIREWALL nemen wij de verantwoordelijkheid voor deze updates op ons. We zorgen dat je firewall altijd voorzien is van de laatste regels en wetten om een aanval te herkennen en af te wenden. 

Hardware firewall vs. Software firewall

Naast de software firewall, direct geïnstalleerd op je computer, is er ook een hardware firewall. Deze is bedoeld als gateway voor alle dataverkeer tussen het bedrijfsnetwerk en het grote boze internet. Op die manier realiseer je een veilige ruimte waarin data in een vertrouwde sfeer gedeeld kan worden. Een hardware firewall staat fysiek op locatie achter de router. Het beveiligd dus niet alleen je laptops, maar ook je printers, routers, beveiligingssystemen of andere apparatuur die je voor je bedrijfsvoering nodig bent. Overigens betekent het niet dat je geen software firewall meer nodig hebt als je gebruik maakt van een hardware firewall. Zeker als medewerkers laptops van thuis meebrengen. Dan kan er vervuilde data meegebracht worden binnen de muren van het beveiligde netwerk. 

Aan de slag met uw Security?

Wilt u een volledig plan voor de beveiliging van uw ICT-omgeving opstellen? We kunnen u begeleiden van begin tot uitvoering. Start nu met een vrijblijvend oriënterend gesprek met een van onze security consultants. We komen graag bij u langs 

Afspraak inplannen

Niels.png